2018. január 21. 17:39 - miklos90

A terror utcája

1944 kora-tavaszán kis számú, ám annál fontosabb német különítmény érkezik a Svábhegyre. Kinézik maguknak a jó levegőjű és festői panorámát nyújtó Karthauzi és Evetke utcában épült, és szállóként működő villákat, majd itt rendezik be főhadiszállásukat. A Karthauzi u. 4/A (akkori nevén Majestic szálloda) legfontosabb lakója nem más lesz, mint Adolf Eichmann SS Obersturmbannführer. 

eichmann.jpg

Eichmann 1944-ben innen vezényelte le 437 000 magyar zsidó haláltáborba (döntően Auschwitzba) deportálását mindössze hat hét alatt. Ilyen tempóban ez az óriási "logisztikai" munka nem valósulhatott volna meg a magyar hatóságok készséges közreműködése nélkül. Ezért is dolgozott együtt Ferenczy László csendőr ezredessel, aki szintén a szállóban lakott. 

Az utcában álló villák szinte mindegyike kötődik valahogyan a német megszálláshoz és a népirtáshoz. Lejjebb, az Evetke utcában rendezkedett be a Gestapo és az SD (Sicherheitsdienst - Biztonsági Szolgálat), illetve a magyar Államvédelmi Rendészet. Ide hozták "kihallgatásra" a politikai foglyokat és állítólag még ma is áll az a faház, ahol egyes elítélteket fogvatartottak. 
karady.jpg

Egyik leghíresebb fogoly a kor egyik legszebb és legkedveltebb színésznője, a mindössze 33 éves Karády Katalin volt. A német megszállás után dalait letiltották a rádióban, mondván, hogy "idegenek a magyar lélektől", mert nem buzdít eléggé a hazáért való önfeláldozásra. Felmerült, hogy kapcsolatot tart az ellenséggel és üldözötteket bujtat.

Miután a Gestapo áprilisban letartóztatta, több napig kínozták (fogait is kiverték) a Svábhegyen azért, hogy bevallja milyen kapcsolatai vannak az ellenállókkal. 

Karády a kiszabadulása után is folytatta az embermentést, előfordult, hogy ékszereit adta oda a nyilasoknak emberi életekért cserébe. Így mentett meg egy gyerekcsapatot is, akiket a Dunába akartak lőni.

A háború után idegösszeomlást kapott, mikor megtudta, hogy vőlegénye az orosz fogságban meghalt. Pár évvel később az újabb diktatúra nyomása miatt végleg elhagyta az országot és Amerikában telepedett le.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orautan.blog.hu/api/trackback/id/tr1213592627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása