2021. január 24. 17:02 - miklos90

Összevissza ország (Mediterráneum)

Az ország mediterrán éghajlata és fekvése miatt milliók látogatják meg a hosszú turistaszezonban. Északon viszont a magashegységekben sokkal hűvösebb az éghajlat, ide a téli időszakban érdemes sífelszereléssel érkezni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindig és mindenhol meleg van. Mivel az ország területe elég nagy, a belső – tengertől távolabb lévő – vidékeken a tél elég zord tud lenni. Az ország nagyobb része domb és hegyvidék – ugyanakkor bárhol járunk, közel vagyunk a tengerhez –, ezért a nálunk látott hatalmas gabonamezők nem jellemzőek. Mindenfelé oliva, szőlő és citrusféléket látunk, amellyel az európai piac fő ellátója. Konyhájukban meghatározó szerepe van a paradicsomnak, melyből levest és egyszerű szószokat készítenek, melyet aztán sokféle módon felhasználnak. Ezeket akár télen is termesztik hatalmas fóliasátrakban vagy üvegházakban. Desszertjeik a mi szájízünknek talán túl édesnek tűnnek, ugyanakkor egyszerűen elkészíthetőek. Elég egy kis liszt, joghurt, olaj, néhány szem dió vagy mandula és jó sok méz. Rengeteg méz. Szigetei szinte megszámlálhatatlanok, amelyeken a kitűnő klímájuknak, egyes régészeti emlékeiknek köszönhetően főleg az idegenforgalomból élnek. Az ország kikötői egyben Európa kapui is. Ezek nem minden esetben a legszebb látványosságok, konténer – és tankerhajók, hal valamint olajszag terjeng a levegőben, ráadásul általában az ipar is általában ezekbe a nagy kikötőkbe összpontosul. Szerencsés helyzetben vagy, ha megtanulod az ország nyelvét, hiszen ezzel rögtön 450 millió potenciális beszélgetőpartnered akad, akik anyanyelvükként beszélik ezt a nyelvet. Az ország etnikailag tulajdonképpen homogén, bár az utóbbi pár évtizedben rengeteg bevándorló érkezett főleg Afrikából. Nyelvük az egyik legősibb európai nyelv – bár az elmúlt 3000 évben sokat változott – és megkülönbözteti a legtöbb európai nyelvtől, hogy más írásjeleket használnak. Több őshonos nemzetiség is él az országban – a bevándorlók mellett –, akik széleskörű önkormányzattal rendelkeznek. A lakosság kb. 20%-át kitevők pár éve még az elszakadásukat is felvetették. Egy másik – 1% körüli – nemzetiség korábban szintén harcolt a függetlenségéért, itt alakult meg a hírhedt ETA nevű terrorszervezet is, amely mára letette a fegyvert.
A lakosság döntő része katolikus, itt a kora-újkorban nem tudott erőre kapni a protestantizmus. Saját ortodox egyházzal rendelkezik és a felmérések szerint Európa legvallásosabb országának tekinthető.
Az elmúlt évtized egy gazdasági mélyrepülés volt az országnak, hiszen az egy főre jutó GDP a háromnegyedére zuhant vissza, a fiatalok körében pedig óriási a munkanélküliségi ráta. A helyzetet súlyosbítja, hogy az igazán magas képzettséget igénylő munkahelyek főleg a főváros környékén összpontosulnak, így erőteljes a belső vándorlás. A koronavírus okozta leállást ráadásié komolyan megsínyli az ország idegenforgalma. A kieső bevételeket elképzelhető, hogy újabb hitelekkel próbálják majd pótolni, amely tovább súlyosbíthatja az ország eladósodottságát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orautan.blog.hu/api/trackback/id/tr5416401720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása