2019. február 08. 11:14 - miklos90

Magyarok a Kárpát-medencében

Alkossatok 3 fős csoportokat és osszátok ki egymás között a feladatokat úgy, hogy 45 perc alatt elkészüljetek. Használjátok segédeszközként a tankönyvet és az atlaszt, illetve a telefonotokat.

1. A CIA Factbook (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/ ) oldalán keressétek meg, hogy a szomszédos országokban hány magyar nemzetiségű ember él. Ezt táblázatos formában írjátok ki úgy, hogy az egyik oszlop az ország, a másik a néprajzi táj neve, a harmadik pedig a számuk.

szekelyzaszlo.jpg

                                                                              Székely zászló

2. Mutassátok be vázlatos formában hogyan kötődnek a magyarokhoz a következő történelmi tájak: Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Partium, Délvidék. 
A vázlatodban térj ki a természeti környezetre, nevezd meg az atlasz alapján azokat a tájakat, ahol a magyarok élnek, majd azokra a társadalmi-kulturális tényezőkre, amelyekkel jól jellemezhető az adott közösség.  Keressetek információkat az interneten arról, hogy milyen az életük a határon túl élő magyaroknak. Pl. hasonlítsátok össze a magyar egy főre jutó GDP-t a szomszéd országokéival vagy nézzetek utána azoknak a problémáknak, amelyekkel jelenleg küzdenek (pl. székely autonómia törekvések, kárpátaljai nyelvhasználat, iskolák).

A vázlat végén nevezzétek meg a forrásaitokat is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orautan.blog.hu/api/trackback/id/tr7514614244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása