2021. február 02. 17:58 - miklos90

Jugoszlávia felbomlása

Jugoszlávia felbomlása egy időben zajlott a nagy kelet-európai átrendeződéssel és a Szovjetunió összeomlásával.
A hat nyugat-balkáni ország szövetsége már Josip Broz Tito egykori partizánvezér 1980-ban bekövetkező halála után lazulni kezdett. A horvátok és szlovénok részéről a szerb dominancia iránti ellenérzés egyre több feszültséget okozott, amit súlyosbított, hogy az évtized végén az egyes tagköztársaságok élére nacionalista vezetők kerültek. 

tito.jpg                                   A horvát Tito vasmarokkal tartotta össze a délszlávok szövetségét                                         
Jugoszlávián belül az egy főre jutó nemzeti jövedelem egyenlőtlenül oszlott meg: a nyugati, tengerparttal rendelkező országok sokkal gazdagabbak voltak, mint a keletiek, így ők teherként élték meg az olyan szegény régiók támogatását, mint például a szerbek és albánok lakta............ vagy az etnikailag legvegyesebb .....................
(Készítsétek el saját térképeteket az egykori Jugoszláviáról, ahol színekkel szemléltetitek az életszínvonalbeli különbségeket)

A szlovénok és a horvátok egyre inkább hajlottak a válás fel, de utóbbiak esetében ezt az ország etnikai viszonyai bonyolulttá tették.

jugoszlavia.jpg

                                      Jugoszlávia etnikai viszonyai a polgárháború előtt

Egészítsétek ki a szöveget a miértről....

Sajnos 1991-ben nyílt fegyveres konfliktusig fajultak az események, ahol a Jugoszláviát egyben tartani kívánó hadsereg előbb megpróbálta megakadályozni a horvátok elszakadását, majd a Horvátországon belül feszültek egymásnak a felfegyverzett nacionalisták. A legvéresebb események mégis az etnikailag és vallásilag is rendkívül megosztott .....................-ban törtek ki. Minden résztvevő fél célja egy etnikailag "tiszta" terület leszakítása volt, aminek eredményét a lenti térkép mutatja.

szerb.jpg

     Bosznia-Hercegovina etnikai térképe a háború előtt és után (piros szerb, zöld bosnyák, kék horvát)

A háború során mindennapossá vált a civilek meggyilkolása, a nők ellen elkövetett tömeges nemi erőszak és az ellenség kulturális örökségeinek (templomok, mecsetek, minaretek) ok nélküli lerombolása. A legbestiálisabb esemény során a boszniai Srebrenica városában szerb fegyveresek 1995 júliusában közel 9000 (a pontos szám máig nem ismert) muszlim fiút és férfit gyilkoltak meg.

srebr.jpg

                     A serbenicai muszlim temető 25 évvel a népirtás után

Ez, illetve a szarajevói véres események odáig vezettek, hogy az USA által vezetett nemzetközi erők végre beavatkoztak és katonai erőkkel véget vetettek a polgárháborúnak, ami viszont még egyszer fellobbant, amikor....

Folytatás....

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orautan.blog.hu/api/trackback/id/tr5516413530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása