2019. január 13. 20:23 - miklos90

Tavaszi hadjárat

 

A következő feladatok megoldására kb. 30 percetek maradt. Dolgozzatok csapatban, előbb tekintsétek át az összes feladatot, majd tetszőleges munkamódszerrel készítsétek el őket. A kérdéseknél a dőlt betűs rész nem kötelező elem, de a történészeknek meg kell próbálni a pontokért!

1. feladat

Az országgyűlési határozat – hála a nevezett uralkodócsalád magatartásának, hogy a báró Jellačić horvát bán által eleinte saját szakállára kezdett polgárháborúban Magyarország ellen foglalt állást – saját nemzeti érzésemmel tökéletesen megegyezett, de mint ezt az elnöknek már Gödöllőn óva intve kifejtettem, a legközönségesebb állambölcsesség, de még az okos magyar honszeretet ítélőszéke előtt sem állhatott meg; régi ezredeink és kivált hadseregünk régi tisztjeinek dinasztikus érzülete pedig ezt a határozatot végképp nem igazolta, pedig éppen rájuk hárult volna a feladat, hogy nemcsak Magyarországon belül, hanem azon kívül is érvényt szerezzenek neki.” (Görgei Artúr: Életem és működésem II. könyv 6. fejezet)

Fogalmazzátok meg néhány mondatban, hogy melyik országgyűlési határozatra utal Görgei és mit gondolt róla. Utaljatok a határozat tartalmára is, vizsgáljátok meg, hogy miért van ellentmondás van Görgei személyes véleménye és aközött, ahogy hadvezérként értékelte a határozatot. Akár ti is értékelhetitek az akkori eseményeket eljátszva a gondolattal, hogy ti mit tartottatok volna helyes lépésnek.

 

  1.  feladat. Az alábbiakban egy twitter bejegyzést láthattok, aminek a lényege, hogy az oldal tulajdonosa korlátozott hosszúságú bejegyzéseket tegyen közzé a követői számára. Fejtsétek meg a bejegyzést.

yathgz.png

a; Mit jelent a #örökbarátság és ki lehet a család régi barátja? Mi köze ennek a szabadságharchoz?

  1. feladat. Keress összefüggést a képen látható személy és az alábbi szavak között. Alkoss mondatokat. Az se baj, ha az egészet egy összefüggő fogalmazásba foglalod.

 

Lengyelország; Petőfi;  muszlim; Erdély; cárbem.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orautan.blog.hu/api/trackback/id/tr1213592619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása